Icoon Gezondheid & leefstijl

METAHEALTH

Gezondheid in een microbiële-, sociaal-culturele- en zorgcontext in de eerste duizend dagen van het leven

Het METAHEALTH onderzoek vindt plaats onder leiding van professor Egija Zaura van VU-ACTA. Vanuit Inholland zijn onderzoekers van diverse disciplines aangehaakt.

Verminderen overgewicht en mondziekten bij kinderen

Overgewicht, tandbederf en een lage sociaaleconomische positie (SEP) gaan vaak samen. Dit heeft negatieve consequenties voor de gezondheid en het welzijn van het kind, maar ook voor het volwassen leven. Met METAHEALTH willen onderzoekers bijdragen aan het verminderen van overgewicht en mondziekten, vooral bij kinderen die in kwetsbare omstandigheden zoals armoede, slechte woonomstandigheden en met lage gezondheidsvaardigheden opgroeien.

Doelen METAHEALTH

Het doel van METAHEALTH is het verkrijgen van diepgaande kennis over de interactie tussen leefstijl, omgeving en micro-organismen tijdens de zwangerschap en de eerste duizend dagen. Daarnaast wil het onderzoeksteam leren hoe de zorg beter kan aansluiten bij de behoefte en complexe dagelijkse realiteit van kinderen en gezinnen. Ten slotte wil het team op basis van deze kennis samen effectieve interventies creëren om overgewicht en tandbederf te voorkomen.

Betrokkenen vanuit Inholland

Vanuit de opleiding mondzorgkunde (Domein GSW) gaat Monique van der Veen zich in dit onderzoek focussen op gezinnen die in kwetsbare omstandigheden leven. Daarnaast houdt ze zich samen met diverse partners bezig met interventies passend bij de behoeftes en context van deze gezinnen. Expertise op het gebied van persuasive communication wordt ingebracht door Laurence Alpay (Domein GSW, Lectoraat Medische Technologie, Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn). Zij zal zich richten op de digitale- en non-digitale communicatie-routes en diensten. Vanuit de Inholland onderzoeksgroep Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences gaat Vera van Stokkom bijdragen aan dit onderzoek met expertise op het gebied van smaakvoorkeuren, sensorisch onderzoek en voedselkeuze.

Voortgang project (Bezig)
Foto van WP6 projectleider & Associate Lector eHealth Laurence Alpay 

WP6 projectleider & Associate Lector eHealth - Laurence Alpay

088 4660519 | laurence.alpay@inholland.nl

Overige onderzoeker(s):

Egija Zaura (Projectleider)
Sjaak Lammerts (Project Manager)
Monique van der Veen (WP1 Projectleider)
Denise Duijster (WP2 Projectleider)
Vivek Muniraj (WP3 Projectleider)
Bastiaan Krom (WP4 Projectleider)
Martinet Streppel (WP5 Projectleider)

METAHEALTH Kick Off – Maandag 20 maart op ACTA

Op maandag 20 maart heeft de kick-off plaatsgevonden van METAHEALTH: “de gezondheid in een microbiële-, sociaal culturele- en zorgcontext in de eerste 1000 dagen van het leven”. Het project, onder leiding van Egija Zaura (ACTA), heeft in totaal 10 miljoen euro toegekend gekregen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en is per 1 januari 2023 gestart. Het programma heeft een beoogde einddatum van 31 december 2030.

 

 
Begindatum
1 januari 2023
 
Einddatum
31 december 2030

Handige snelle informatie over dit onderzoek

Contactpersoon is
Laurence Alpay
088 4660519
laurence.alpay@inholland.nl

CoE Preventie op social media

Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn
E: info@coepreventie.nl